Ongevalpreventie op basis van bewezen klantcases
De Road Safety Check is ontwikkeld op basis van klantcases die door TÜV Rheinland zijn gevalideerd. Het fundament voor deze aanpak werd ongeveer 14 jaar geleden gelegd toen we werden benaderd door de veiligheidsmanager van het Schiphol-platform. Ondanks aanzienlijke investeringen in trainingen voor chauffeurs en leidinggevenden, nam het aantal ongevallen elk jaar toe.
Aanvankelijk kregen we de opdracht om de vaardigheden van de chauffeurs te verbeteren. Omdat dit voor ons een unieke doelgroep was, wilden we de organisatie eerst beter leren kennen en vroegen we of we achter de schermen mochten kijken. Daar ontdekten we dat de veiligheidsprocedures en gedragsregels zeer uitgebreid en up-to-date waren. Er werden regelmatig cursussen gegeven aan leidinggevenden en chauffeurs. En toch namen de verkeersongevallen toe.
Road Safety Consult
We zagen dat de manier van samenwerking grote invloed heeft op gedrag
We vroegen ons af hoe dat mogelijk was. Om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van de ongevallen, gingen we met verschillende chauffeurs mee om hun werk in de praktijk te observeren. Ook leidinggevenden werden bij het onderzoek betrokken. In die periode werd duidelijk hoe (risico)gedrag zich ontwikkelt en hoe het zich verhoudt tot het beleid en de regels in de organisatie. We ontdekten dat de manier waarop mensen samenwerken op het gebied van verkeersveiligheid grote invloed heeft op hun gedrag. Incidenten hadden vaak verrassend weinig te maken met vaardigheden of kennis.
We leerden dat zelfs de beste veiligheidsprocedures en gedragsrichtlijnen niet automatisch leiden tot veiliger gedrag. Veel bedrijven ontwikkelen beleid en regels zonder rekening te houden met hoe (risico)gedrag ontstaat en beïnvloed kan worden. Als je die stap overslaat, blijft alles meestal bij het oude en neemt de schadelast nauwelijks af, of slechts voor korte tijd. Gedragsregels moeten niet alleen direct toepasbare handvatten bieden, maar ook richtinggevend en stimulerend zijn. De manier van samenwerken die daaruit voortkomt, is namelijk doorslaggevend.
Gaandeweg hebben we een plan van aanpak ontwikkeld en in de organisatie geïmplementeerd. Door zowel leidinggevenden als medewerkers op de juiste manier te betrekken en te ondersteunen, kan een krachtigere samenwerking op korte termijn leiden tot veiliger rijgedrag en minder schadelast. Toen de risicofactoren waren aangepakt, onderzocht TÜV Rheinland de effecten. De schadelast op het Schiphol-platform werd dat jaar met 50% verminderd.
Road Safety Consult
Ongevalpreventie voor 6500 chauffeurs
Op basis van ons eerdere succes kregen we de opdracht om Connexxion te ondersteunen, met 6500 chauffeurs, destijds de grootste chauffeursgroep van Nederland. Vanwege de schaalgrootte was geavanceerde automatisering nodig, gericht op gedragssturing en versterking van de samenwerking, iets wat toen nog niet bestond. In het tweede jaar werden de eerste resultaten opnieuw onderzocht: TÜV Rheinland bevestigde een schadereductie van 20%. Dit betekende drie miljoen euro minder kosten op het eigen risico, wat zowel voor de klant als voor ons een indrukwekkende businesscase was.
Road Safety Consult
Het verbeteren werd steeds eenvoudiger
In de jaren daarna zagen we bij tientallen grote pakket- en koeriersdiensten en vervoersorganisaties dezelfde risicofactoren in de samenwerking op het gebied van verkeersveiligheid. Deze factoren zijn risicovol voor de medewerkers, andere verkeersdeelnemers en negatief voor de schadelast en verzekerbaarheid van organisaties. De grootste postbezorger van Nederland liet door Finch en Beak een impactonderzoek naar de milieu-, sociale en veiligheidsaspecten van onze aanpak uitvoeren. Naast een hoge ROI bleek ook dat de aanpak invulling biedt aan jaarlijkse CSRD rapportageplicht en de vereiste maatregelen volgens de Europese duurzaamheidsnormen (Social – ESRS S1 en Governance – ESRS G1).
Samen met het Sectorinstituut Transport en Logistiek voerden we pilots uit bij toonaangevende vervoerders om de samenwerking te verbeteren. Ook bij deze vervoerders met zware vrachtauto’s zagen we dezelfde problemen, maar ook prachtige verbeterkansen. Dankzij onze eerdere resultaten en deze pilots kregen we inzicht in hoe we verbeteringen eenvoudig en succesvol kunnen doorvoeren. Het Sectorinstituut berekende de eerste resultaten: als we de aanpak naar de hele sector kunnen uitbreiden, zou dit werkgevers jaarlijks 97 miljoen euro besparen.
Als we de aanpak naar de hele sector kunnen uitbreiden, zou dit werkgevers jaarlijks 97 miljoen euro besparen.
Conclusie
De inzichten uit de klantcases hebben geleid tot de ontwikkeling van de Road Safety Check. Deze analyse brengt verborgen veiligheidsrisico’s eenvoudig in beeld en genereert een geborgd actieplan. Hiermee kunnen organisaties op een toegankelijke manier werken aan een werkklimaat waarin samenwerking aan verkeersveiligheid en veilig rijgedrag vanzelfsprekend zijn.
Niet omdat het moet, maar omdat het logisch is.
Road Safety Consult
Mogen wij ook uw organisatie helpen?
Wilt u samen met uw medewerkers aan succesvolle ongevalpreventie werken en langdurige resultaten behalen? Of zoekt u invulling voor CSRD-richtlijnen? Neem dan contact op met Collin Bell.
0320 783 001
info@verkeersveiligheidgroep.nl
Maandag – vrijdag – 09:00 – 17:00